Tässä tekstissä tarkastelen yksityiskohtia, joilla on merkitystä lähinnä vain lintujen rengastajille. Ehkä joku muukin on kiinnostunut siitä, miten kuukkelit on saatu merkittyä. Satunnaiselle kuukkelirengastajalle ei myöskään ole väliä millä ja miten linnut ottaa kiinni. Tilanne on toinen, kun pyydettävää on paljon ja aikaa on rajoitetusti, silloin kysytään tehokkuutta.
Verkkopyynti
Lintuverkolla pyynnin hylkäsin jo ensimmäisen kevään 2006 kokeilujen jälkeen monestakin syystä. Ensinnäkin verkkojen viritys ja pois keräily vie liiaksi aikaa. Toiseksi pyyntitapa on ristiriidassa lukurengastuksen idean kanssa: sen tavoite on, että lintu pyydystetään vain kerran elämässään, muuten se tunnistetaan etälukuna. Verkko ei valikoi kiinni jääviä yksilöitä, mikä muissa pyyntitavoissa on mahdollista. Pieni riski linnun loukkaantumiseen verkossa on olemassa, muulla tavoin kiinni otettuna sitä vaaraa ei ole.
Pyynti käsin
Kirjaimellisesti pelkin käsin pyydystettyjä yksilöitä on vain kymmenkunta. Kämmenelle syömään jääneen linnun jalkoihin tartutaan kevyellä sormiotteella. Käsin pyydetyiksi luetaan myös haavilla poimitut kuukkelit. Menetelmä toimii näin: Maahan jätetään niin iso makkaranpala, ettei lintu pysty viemään sitä mukanaan, vaan joutuu jäämään nokkimaan. Viiden metrin päästä kiikarilla on helppo lukea renkaiden tunnukset. Kun kaikki merkit on nähty ja kirjattu, alkaa renkaattomien pyynti. Kyykistyen asetetaan metrin vartinen haavi pystyyn makkaran viereen. Vanhat linnut usein uskaltavat syödä verkon vieressä, vaikka ovat kerran jääneet kiinni. Poikaslinnut lennähtävät jopa haavin varrelle istumaan, kunnes hyppäävät syömään. Haavi käännetään nopealla liikkeellä linnun päälle, jos se on renkaaton.
Nuorena (1-2kv) pyydetty kuukkeli ei pahastu rengastuksesta, vaan on heti valmis tulemaan haavin alle uudestaan syömään. Pidin pitkään lyömättömänä ennätyksenä Hangaskurun laavulla syksyllä 2008 rengastamaani lintua: se tuli takaisin syömään kädestä 20 minuutin kuluttua vapautuksesta. Paremmaksi laittoi kuitenkin kuukkeli A2N (kevään 2014 poikanen) Tunturijärven laavulla 17.1.2015. Se söi haavin katveessa vain 10 minuutin kuluttua!
Vanhana rengastettu kuukkeli närkästyy enemmän. Se komentaa joukkonsa pois paikalta usein ainakin kahden tunnin ajaksi. Myöhemmin seuraavina vuosinakin se suhtautuu vähän epäillen pyydykseen, haaviin tai katiskaan.
Katiska
Katiska on toinen nopea tapa pyytää kuukkelit rengastusta varten. Sen nielua on muutettu siten, että alareunassa on vain yksi holvimainen sisäänmenoaukko, josta lintu mahtuu kävelemään. Kuukkeli ei löydä tietä takaisin. Aukon suulle laitetaan ruokaa maahan, syödessään lintu näkee käytävän päässä keskellä katiskaa olevan lisää ruokaa.
Jälleen liikennettä pystyy valvomaan: Renkaat ehtii lukea kuukkelien pyöriessä katiskan ympärillä. Jos luettu merkitty lintu pyrkii sisään, voi sille heittää ison makaranpalan, jolloin se pysyy poissa pitkään eikä häiritse renkaattomien pyyntiä. Arempien yksilöiden kohdalla riittää, kun astuu lähemmäksi katiskaa, jolloin väärä yksilö ei uskalla mennä sisään, renkaattoman tullessa väistytään taas kauemmaksi.
Pieni osa kuukkeleista on niin varovaisia, että pyynti onnistuu vain autosta tai muusta piilosta tarkkaillen. Katiskaa ei saa jättää hetkeksikään ilman valvontaa. Lintu saattaa nokkia metallisia verkonsilmiä ulos pyrkiessään, mikä voi vaurioittaa nokan tyveä.
Muutenkin parhaaksi taktiikaksi on muotoutunut tapa poistaa katiskaan mennyt lintu välittömästi. Sen rengastamisen aikana sitten seuraava menee sisään jne. Katiska kyllä pyytäisi useamman linnun kerralla uumeniinsa, mutta ei läheskään aina kaikkia. Vanhat linnut ovat älykkäämpiä löytämään katiskasta aukon pujahtaa sisään, usein nuoret seuraavat mallia. Jos kuitenkin poikaset ovat katiskassa ensin, saattavat vanhat linnut alkaa varovaisiksi. Tyhjä katiska pyytää vanhat yksilöt herkemmin.
Linnun poisto katiskasta kannattaa tehdä silloin, kun muut ovat kätkemässä ruokaa. Usein kuitenkin riittää, kun asettuu itse näköesteeksi, selkä lähipuussa odottavaan kuukkeliin päin.
Taktikointia
Kuten edellä jo kävi ilmi, kannattaa nuoret linnut pyydystää ensin. Kiinni otettu vanha lintu osaa vapauduttuaan viedä seurueensa pois, jolloin poikasia voi jäädä renkaitta. Se ei pysty kommunikoimaan muille paikalla oleville ryhmille, niiden pyynti voi jatkua normaalisti. Noin joka toinen kuukkeli päästää rengastuksen jälkeen lentoon päästessään varoitusäänen, mikä saattaa vaikeuttaa toimintaa. Jos hälytyksen tekee poikaslintu, ei sillä ole suurta merkitystä, siltä puuttuu uskottavuus. Tavakseni on tullut siirtää valmis yksilö sadan metrin päähän, varmuuden vuoksi. Jos vanha kuukkeli pääsee varoittamaan pyyntipaikalla, saa rengastukset siltä päivältä unohtaa. Vapautus 200 metrin päässä auttaa usein, antaa ainakin vähän lisäaikaa.
Nuoruus ja tyhmyys
Rohkean kuukkelinuorukaisen pyynti on helppoa haavilla. Katiskaan saman kesän poikanen voi mennä parin päivän aikana 10 kertaa. Näin kävi kesällä 2014 mökilläni, kun jatkoin katiskapyyntiä myös närhien rengastamiseksi. Vaikeaa oli, sama kuukkeli oli koko ajan katiskassa. Aivan kuin se olisi oppinut, että kiinni jäänti ei haittaa, vapautus tulee pian, syödään ensin. Toisinaan tapaa heikkolahjaisia poikasia, jotka tunninkin ajan pyrkivät katiskaan aukkoa löytämättä.
Kädestä syömään tulevat poikaset oppivat tavan vanhemmilta, käyttäytymisen malli siirtyy seuraaviin sukupolviin. Rohkeus on usein silkkaa tyhmyyttä: kerran helmikuun pakkasilla Kittilän Sumupuljussa viheltelyn kutsumina tuli neljä kuukkelia syömään; emot lensivät varovaisina puihin parinkymmen metrin päähän, toinen poikanen laskeutui suksisauvani päähän kädelle, toinen jäi roikkumaan takin rinnuksiin.
Metsässä etenevän kuukkeliparven saa pysähtymään syömään vain, jos tavoittaa ensin kärjessä kulkevat vanhat linnut. Peräpään nuori lintu ei ymmärrä, että heitetty ruokapala on syötävää. Jos lintu vahingossa ruokaa osaa ottaa mukaansa, se ei osaa löydöstään viestittää muille. Tai sitä ei uskota.
Nuori kuukkeli hahmottaa rengastuksen kuuluvan elämään, se ei kiinnitä renkaisiinsa juuri mitään huomiota. Vanha lintu saattaa tutkia jalkojaan lähipuussa tunninkin ajan, vasta sitten palaa syömään.
Vanhalle kuukkelille jää helposti epäluulo pyyntilaitteisiin, nuorena kiinni otettu ei samaa varovaisuutta opi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti