sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kuukkeli ja hiiripöllö

Lapin kuukkelit pitävät päävihollisenaan hiiripöllöä. Yleisenä ja päivällä aktiivisena pöllönä lajien kohtaamisia on useimmin. Muutkin pöllöt voivat iskeä kuukkeliin, toisinaan kuulee kuvauksia piskuisen varpuspöllön saalistuksesta pihapiirissä. Harvoin pääsee todistamaan hiiripöllön hyökkäystä. Yleensä näiden lajien kohdatessa kuukkelit hätistelevät joukkovoimalla pöllöä kauemmaksi.

Hiiripöllövuosi 2011

Lapissa koettiin ennätysmäinen hiiripöllöjen esiintyminen neljä vuotta sitten. Vuodesta 2015 odotetaan samankaltaista pöllövuotta. Myyriä, hiiriä ja sopuleita hyvinä vuosina riittää. Silloin pöllöt eivät lintuja pyydystä. Kävin v.2011 tutkimusalueella 30:lla hiiripöllön pesäpaikalla, missään ei näkynyt jäänteitä saalistetuista linnuista.
Tiheäksi noussut myyräkanta aina myös romahtaa alas. Näin kävi talvella 2011-2012. Ravinnon huvetessa suurin osa pöllöistä vaelsi muualle. Osa jäi nälkätalveksi sinnittelemään. Nyt kelpasi vaikkapa kuukkeli hengenpitimeksi.
Itse olen päässyt vain kerran näkemään hiiripöllön pyydystävän kuukkelia kevättalvella 2012 Kesängin laidassa. Sen syöksy kuukkeliparveen käy salamannopeasti. Tiira-havaintojärjestelmässä näkee usein merkintöjä hiiripöllöstä kuukkelia jahtaamassa.

Kuukkelikato

Hangaskurun laavu Muonion puolella oli tutkimuksen alussa parhaita kuukkelipaikkoja. Siellä saattoi keväisin lukea jopa 12 kuukkelia päivässä. Hiiripöllöpari asettui paikalle pesimään v.2009 ja kasvatti poikasensa poikkeuksellisesti kolme vuotta peräkkäin samalla reviirillä. Seurauksena oli kuukkelien täydellinen häviäminen lähes kilometrin säteeltä. Muualtakaan näitä lintuja (20 rengastettua) en ole tavoittanut, lienevät tulleet syödyiksi. Joko v.2015 kuukkeli pystyy palaamaan laavulle turistien iloksi?
Yleensä hiiripöllö pesii vain kerran samalla paikalla. Silti niiden vaikutus näkyi heti keväällä 2012 monin paikoin, eniten kuukkeleita katosi seurannasta juuri silloin.

Hiiripöllö ruokinnalla

Kuukkeli ei pysty ruokailemaan, jos hiiripöllö istuu lähellä. Se on ensin ajettava pois. Varoituskiljaisut ja rähisevät karheat äänet paljastavat syyn ruokailun keskeytymiseen. Toisin kuin haukat, pöllö päästää ihmisen aivan viereen katsomaan esitystä. Kuukkelit syöksyilevät ärhennellen aivan pöllön pään vierestä tai istuvat viereisellä oksalla rääkkymässä.
Toisinaan soisi käräjien jo päättyvän, jotta kuukkelit pääsevät syömään ja näyttämään renkaansa. Silloin hätistelen itsekin pöllöä loitommaksi. Lopulta hiiripöllö vaihtaa paikkaa yli 200 metrin päähän, jolloin kuukkelit rauhoittuvat ja palaavat ruokinnalle.

Muut petolinnut

Kotkille kuukkeli on liian pieni ja vaikeasti kiinni otettava kohde. Sitä ei koskaan näy saalistähteissä.
Kanahaukalle teoriassa sopisi, mutta käytännössä ei.  Kanahaukkakanta on tutkimusalueelta romahtanut lähes olemattomiin 2000-luvulle tultaessa. Talvella muutamat jäljelle jääneet yksilöt hakeutuvat asutuskeskuksiin helpomman ravinnon houkuttamina. Kesällä haukoille riittää muuta evästä. Myöskään kanahaukan pesällä (379 rengastusta) en ole koskaan kuukkelia saaliina nähnyt. Ilmeisesti lajit ovat hyvin sopeutuneet rinnakkaiseloon samoissa metsiköissä.
Varpushaukan kanta on luontaisesti hyvin harva. Syksyisin niitä satunnaisesti näkee kuukkelien härnättävänä.
Piekana on puuttunut tutkimusaikana alueelta kokonaan, vasta viime vuonna tuli muutamia pesintäyrityksiä. Sinisuohaukka on myös ollut vähitellen häviävä laji. Ampuhaukka saalistaa lintuja avomailla, mutta ei näy itsensä kokoisesta kuukkelista kiinnostuvan. Tuulihaukka runsastuu koko ajan, mutta on taitava löytämään pikkujyrsijöitä huonoinakin myyrävuosina.
Muuttohaukka (456 rengastusta) ei ole koskaan kuukkelia pesälleen kiikuttanut, vaikka niitä monin paikoin suon reunassa muutaman sadan metrin päässä asustaa.

Hiiripöllövuosi 2015

Hiiripöllöjen joukot ovat palanneet takaisin Lappiin kesästä 2014 lähtien nousevien myyräkantojen myötä. Keväällä 2015 on odotettavissa runsaasti pesiviä pöllöjä. Niistä ei silloin, eikä liene vielä syksylläkään vaaraa kuukkeleille. Seuraavat tosi taistelut henkiin jäämisestä nähdään vasta myyräkantojen romahtaessa talvella 2016.


2 kommenttia:

  1. Tänään tehty hiiripöllö havainto (melko suurella todnäköisyydellä hiiripöllö). Pariskunta puolusti melkosen kiivaasti ilmeisesti pesäänsä, kun me, kaksi lenkkeilijää koirineen, menimme ohi. Niesakeron maastoissa tämä havainto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä havainto. Minulla on Niesakeron tien varressa hiiripöllölle pönttöjä, mutta ne olivat tyhjiä. Pesä on varmaan ollut palokärjenkolossa.

      Poista