sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Vanhuuden merkkejä ilmassa

Kuva: Juha Mälkönen

Vuonna 2016 kuvattiin ensimmäinen "valkosilmäinen" kuukkeli Kesängin Keitaalla. Se oli silloin nykyisen vanhimman rengaslinnun V05:n pari. Alumiinirenkaan kuukkeli oli saanut 25.3.2006, jolloin se oli jo vanha (+2kv) lintu. Niinpä tarkka ikä jäi tuntemattomaksi. Viimeinen havainto siitä on 8.4.2017, jolloin sen käytös oli jo hyvin väsynyttä. Vanhus tyytyi seuraamaan muiden ruuan rahtaamista, lopuksi haki kädestä yhden makkaranpalan, lensi pois eikä enää palannut. Ikä oli tuolloin  +13kv. Silmärenkaan perusteella F6R:n arvioitu ikä oli 15-20 vuotta.

Lapin Kansan toimittaja Risto Pyykkö ja valokuvaaja Anssi Jokiranta pistäytyivät Kesängin Keitaalla 18.11.2021. Tavoittena oli tehdä juttu lähinnä V05:stä, Suomen vanhimmasta rengaskuukkelista. Onnistuimmekin  ikäkuukkelin tapaamaan ja Anssi sai siitä satoja kuvia. 

Kuva: Anssi Jokiranta

Vasta kuvista huomattiin myös V05:n saaneen valkoisia täpliä otsaan ja pienen pilkan myös silmän etureunaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun iältään tarkasti tunnetusta kuukkelista nähdään  vanhuuden merkit. Lintu on toukokuussa 2007 syntynyt eli 15kv. Täyttää siis keväällä 2022 täydet 15 vuotta, jos talven yli selviää. Mielenkiintoista on nyt seurata, miten paljon valkoista  ehtii lintu saada päähänsä. 




Kuva: V05 läheltä. Anssi Jokiranta

Harvinaisia nämä harmaantuvat kuukkelit ovat.  Vain puolenkymmentä yksilöä olen kautta aikojen tavannut. Niistä on yhä elossa ainakin T5N Ylläksen Palovaarassa.  Rengastin linnun vasta syksyllä 2020,  jolloin se eli jo vanhuuttaan. Todennäköisesti myös tämä kuukkeli lienee valkoisen silmärenkaan perusteella vähintään 15 vuotias.  Syksyllä 2021 sitä on ahkerasti ruokittu Palovaaran mökkialueella. Ja myös kuvattu. Kiitos kuvista!



Kuva: Kaisa Eskeli. T5N. Ylläs Palovaara.


1 kommentti:

  1. Moi! Luin Luppo lehden artikkelin ja oli mukava huomata, että kuukkeleitakik tutkitaan.
    Meidän pihapiirissä käy kolmatta vuotta kuukkelipariskunta ja nyt heillä on vielä poikanen mukanaan.
    Luulin, että leikkelemakkara on liian suolaista, mutta onneksi sinäkin annat makkaraa heille.
    Syövät kyllä kaikkea karjalanpiirakasta croissanttiin. Ja lähellä ollessaan tulevat kutsuttaessa syömään. Kiinnostavaa heitä on seurata.

    VastaaPoista