perjantai 12. marraskuuta 2021

Suomen vanhin kuukkeli on elossa....aina

Aina jonkun pitää olla vanhin. Titteli vaihtuu nyt tiuhaa tahtia. Vanhuksilla tekee tiukkaa pysyä elävien kirjoissa. Eniten kuukkeleita katoaa kesäisin, kaiketi ankarammasta petopaineesta johtuen. Tällä hetkellä kaikki pöllöt Lapista tuntuvat kaikonneen tyystin. Talvesta voi tulla entistä helpompi selvitä, kun viholliset hiiripöllö ja varpuspöllö eivät ole vaanimassa.  

Keväällä 2021 vanhimmaksi jäi Kittilän Lainion naaras V39. Se eli viimeisessä tapaamisessa 15. vuottaan ja rengastuksesta oli kulunut aikaa 14 vuotta 1 kuukausi ja 4 päivää. Sitä olen hakenut syksyn mittaan kolmesti, mutta tuloksetta. Muu entinen ryhmänsä kyllä on paikalla. 

Suomen vanhin rengastuksella iältään varmistettu kuukkeli on nyt Äkäslompolon Kesänkijärvellä, Kesängin Keitaalla. Koiras V05 tuli tänään 12.11. 2021 ensimmäisenä hakemaan ruokaa parinsa H2L kera. Rengastuksesta  on kulunut aikaa 14 vuotta 2 kuukautta ja 2 päivää. 


V05 ja H2L Kesänkijärvellä 12.11.2021


Kaikkiaan paikalle kertyi pian 16 kuukkelia, joista yksi oli uusi, renkaaton. Se oli viime kevään poikanen, sai lukurenkaan N4L. Koko syksyn Kesänginlehdossa 2 km päässä majailleet kolme kuukkelia olivat nyt myös Keitaalla helpomman ruuan houkuttelemina. Pidempi tarkkailu paikalla todennäköisesti paljastaisi yli 20 kuukkelia, mikä määrä varsinkin keväisin on vakio. 

Ylläsjärven mökillä Luosupirtillä kulkee 15 eri kuukkelia, mikä on suurin syksyinen määrä kautta aikain. Samana päivänä niistä on luettavissa yleensä 10-14 yksilöä, mutta tänään näkyi kaikki viisi ryhmää, 15 kuukkelia. 

Muonion Nivunkijärvi on kolmas paikka, jossa tällä hetkellä voi nähdä pitkälti toistakymmentä kuukkelia. Sen katsastan huomenna. 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti