tiistai 16. marraskuuta 2021

Tuijotuskisa

Samoille ruokintapaikoille kertyy ajan mittaan useampia kuukkeliseurueita. Näyttää siltä, että minne tahansa metsämaastoon perustettu tarjoilu kerää lopulta yli 10 kuukkelia, jos syötävää on saatavilla säännöllisesti vuosien ajan.  Ruokailussa yksilöiden välille syntyy "nokkimisjärjestys", jota vartioidaan tarkasti. Tosin tämä unohtuu, jos lintuja on paikalla tarpeeksi monta, esim. 25 Kesängin Keitaalla. Silloin muiden hätistely käy mahdottomaksi urakaksi ja keskitytään vain hakemaan oma osuus saaliista. Enintään asteikon alinta, yksin liikkuvaa nuorta lintua muistetaan välillä ajattaa. 

Paikan vanhahko ykköspariskunta on yleensä hallitsevin. Kaikkein vanhimpia nämä eivät välttämättä ole. Liekö ikä joskus jo rasite. Innokkaimmin muita pois ajamassa on aina tämän dominoivan parin koiraspoikanen. Se on syntynyt samana tai edellisenä vuonna, mutta heti nuorena oppinut olevansa muita etuoikeutetumpi. Kiihtyneenä se saattaa työntää jopa vanhempansa pois ruokapalalta. Yleensä koko oma seurue saa nyppiä samaa ruokakimpaletta niin, että nokat kolisevat vastakkain. 

Kun kokonainen seurue onnistuu piirittämään ruokapalan, ei ryhmitystä yksittäinen kuukkeli pysty hajottamaan, vaikka muulloin pystyisikin yhtä tai kahta lintua etuilemaan. Kuukkeli syöksyy jo kaukaa vauhtiin vierasta pois ajaessaan. Ne tunnistavat toisensa hämmästyttävän etäältä. Karkotukseksi riittää useimmiten noin 50 metriä, jonka jälkeen palataan ruokinnalle takaisin, myös pois häädetty hiippailee vaivihkaa esiin jonkin ajan päästä jääden usein lähipuuhun odottamaan vuoroaan. Yleensä takaa-ajoissa on selvä roolijako vanhan järjestyksen mukaan.

  Totiset tuijottajat 

Nokkimisjärjestystä ei aina vielä ole syntynyt. Toisilleen vieraat ryhmät saattavat tavata vasta ensimmäisiä kertoja. Silloin syntyy mittelö, joka muistuttaa enemmän painiottelua kuin takaa-ajoa. 

Kuukkeliseurue saattaa yhtäkkiä pysähtyä paikoilleen liikkumattomaksi. Jähmettyminen voi kestää jopa 5-10 minuuttia. Ennen hain syyksi paikalle tullutta pöllöä tai haukkaa, mutta sellaista ei koskaan löytynyt. Sensijaan näköetäisyydelle oli saapunut uusia kuukkeleita. Ja pian alkoi rähinä. Sen tuoksinnassa tappelupukarit hyytyvät välillä maahan makaamaan toisiaan tuijottaen minuuttikaupalla. Sitten taas paini jatkuu. Yleisemmin tuijotus tapahtuu puussa istuen, jolloin kuukkelit ovat 1-2 metrin päässä toisistaan. 

Sain Enontekiön Hetasta mainion kuvan tilanteesta, jossa kuukkelit ovat maassa harvinaisen lähellä toisiaan. Kuvaaja kertoi jähmettymisen kestäneen tosi pitkään, oli hyvin aikaa käydä ne kuvaamassa.



 Kuva: Linnea Hilden. Enontekiö Hetta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti