torstai 12. heinäkuuta 2018

Muuttohaukoilla hyvä kesä

  Kerrasssaan mainio hellejakso osui nyt muuttohaukkojen pesätarkastuksien aikaan. Suolla rämpiessä harvemmin kuumuudesta nauttii, varsinkin kun pilveilevät paarmat ovat riesana. Ja syvä jano. Vanhasta kokemuksesta tuli nopeasti siirryttyä yövuoroon: aamu neljältä liikkeelle ja puoliltapäivin onkin jo valmista.
Poikasia on löytynyt kahdeksasta pesästä 24, kolmen keskiarvo on selvästi normaalia vuotta parempi.
Vielä on 10 reviiriä tarkastamatta. Viimeksi näin hyvä vuosi on Kittilä-Kolari alueella ollut vuonna 2011. Uusia pareja ei ole ilmaantunut, mutta kaikki pesinnät näyttävät onnistuvan, kiitos hienon toukokuun.
Muuttohaukkojen renkaat

Haukkoja on ahkerasti rengastettu koko Lapissa nelisenkymmentä vuotta ja toki sitä ennenkin jonkin verran. Luulisi siis, että kaikilla emoilla olisi renkaat. Pitkään on haaveiltu helposta keinosta lukea pesivien haukkojen renkaat niiden alkuperän selvittämiseksi. Lennosta emojen kuvaaminen riitävän tarkasti on osoittautunut jokamiehelle liian vaikeaksi.
Kehittyneet riistakamerat näyttävät tuovan ongelmaan ratkaisun. Itse yllätyin kuvien tarkkuudesta, suorastaan järkytyin. Olisipa tämä keksitty jo aikaisemmin!
Kokeilu

Yritykseni kuvata haukkojen renkaat epäonnistui sikäli, että molemmat emot olivat renkaattomia.
Tärkeää oli kuitenkin huomata, että teknisesti ei enää estettä onnistumiseen ole.
Kuvien kellonajoista voi todeta, että haukat ovat valoisina kesäöinä aktiivisia.
Helle vie sen verran voimia, että en taida jaksaa muille pesille tänä vuonna kameraa asentaa. Yhtään helposti tavoitettavaa poikaspesää ei ole, kuvaus edellyttäisi vähintään kahta ylimääräistä reissua pesälle. Ensi vuonna sitten tuorein voimin ja etukäteen suunniteltuna paremmin...? Kannattanee ensin varmistaa, että haukoilla on ylipäätään renkaat.

Äkkiä tuhansia kuvia

Kameran lämpötila näyttää keskipäivällä  +38 ast C ! Poikaset ovat hajaantuneet varvikkoon suojaan paahtavalta auringolta. Emo tuo saaliin pesäkuopalle, jossa sen paloittelu  ja jako tapahtuu. Sitten taas nopeasti varjoon.
Muuttohaukkojen perhe-elämä tuli kerralla hyvin dokumentoitua. Kamera lähetti viidessä päivässä yli 2000 kuvaa! Se ei ollut tarkoitus. Pitää seuraavalla kerralla säätää laitteen asetuksia tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti