torstai 21. kesäkuuta 2018

Sata maakotkaa

  Kesän 2018 maakotkakierros saatiin perinteiseen tapaan Juhannukseksi päätökseen. Kari Ketola ajeli Jurvasta 21. kerran rengastajakaverikseni. Tulomatka tuotti ongelmia auton laturin hajottua puolimatkassa, mutta aamulla 19.6. päästiin onnellisesti maastoon.

Maakotkilla varttui nyt vain seitsemän jälkeläistä, yksi kussakin poikaspesässä. Määrä on vain puolet parhaiden vuosien ennätyksistä, mutta hiukan parempi kuin vuosi sitten.  Ravintotilanne kotkilla lienee edelleen huono ja maaliskuu oli poikkeuksellisen kylmä. Hyvin rakenneltuja valmiita risulinnoja löytyi runsaasti, ilman pesintää vielä. Ehkä ensi vuonna sujuu jo paremmin?

Kari Ketola 70-v. Kotkarengastaja. Kolari 20.6.2018.


Kari täytti toukokuussa 70 vuotta. Onnittelut vielä! Yhteensä meillä on mittarissa 132 vuotta. Se näkyy ja tuntuu isoimmissa puissa. Tarkoitus oli jo tälle vuodelle lopettaa kiipeily, mutta apuriksi värvätty nuorimies estyikin lopulta ja jäimme kaksistaan. Toisaalta kotkanpesille voi kavuta ainakin 74-vuotiaaksi asti. Standardin loi kittiläläinen opettaja Ahti Pasanen, joka lopetti siihen ikään. Kuntonsa sinänsä olisi varmaan vielä riittänyt paljon pidempään. Ahti kiipeili ilman turvavarusteita. Hän rengasti 107 maakotkaa.

 Sadas maakotkanpoikanen renkaissa

Kari sai nyt sadannen rengastuksensa. Tervetuloa 100-kerhoon! Viimeinen ei tullut mistään "eläkeläisten puusta". Karin mielestä kyseinen mänty on kovasti kasvanut viime vuosina tai sitten on kyse jostakin muusta.


Kari Ketola  ja 100. kotkanpoikanen kohtaavat. Kolari 20.6.2018.

Vanha poikanen

Tämä kolarilainen maakotkapari oli rakentanut pienen uuden asumuksen pudonneen tilalle. Samalla yksi tukioksa oli tullut alas, joten kuvan pesä on lähes kokonaan vain yhden oksan päällä ja irti rungosta. Ensi talven lumikuorma tuonee taas risulinnan kivirakkaan. Toistaiseksi Lapissa ei onneksi vielä ole pulaa sopivista pesämännyistä. 

 Poikanen oli lähes 60 vrk ikäinen 20.6.2018.  Se painoi 3,8 kiloa. Muninta on näin ollen tapahtunut jo maaliskuun ensimmäisellä viikolla.  Kotkilla on käsittämätön taito pitää muna elävänä kovissa talviolosuhteissa. Maaliskuussa 2018 lämpötila ei kertaakaan käynyt plussan puolella, vaan pysytteli enimmäkseen -20 asteessa.

Karin 100. kotka. Kolari 20.6.2018. Kuva: Kari Ketola puhelimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti