lauantai 20. joulukuuta 2014

Tutkimuksen alku ja kulku

Lintuharrastukseni aloitusvuosi on 1969.  Suopöllö on se laji,  joka sysäsi harrastuksen pariin. Pohjanmaan pelloilla nähtiin silloin näiden salaperäisten lintujen massaesiintyminen. Pesien etsiminen ja   varsinkin löytäminen oli jännittävää puuhaa pikkupojalle.

Mentiin sitten aina vuoteen 1987,  jolloin vasta opiskeluvuosien jälkeen hankin rengastusluvan, lähinnä petolinnuille. Samana vuonna muutimme Lappiin.

Lapissa rengastelin edelleen lähinnä petolintuja, maakotkat ja muuttohaukat  tulivat päälajeiksi v.1990 alkaen. Löytämäni maakotkat olemme rengastaneet ystäväni Kari Ketolan kanssa yhdessä. Niitä on kertynyt nimiini 102, Kari on merkinnyt  82.  Muuttohaukkojen pesille olen kahlannut Kittilän ja Kolarin soilla yksin. Poikasia renkaisiin on tullut laitettua 456.

Lapissa kesä ja rengastussesonki etenkin hujahtavat nopeasti ohi.  Piti keksiä uusi, ympärivuotinen harrastus.  Kuukkeli.  Paikkalintu.  Aina tavoitettavissa lyhyttä pesimisaikaa lukuunottamatta. Ihanteellinen tutkimuskohde.

Tutkimus käynnistyy

Ensimmäisen kuukkelini pyydystin 28.1.2006 Kittilässä Kallontien varrella. Ylläksellä oli helppo jatkaa: latuverkoston taukopaikoilla valmiiksi ruuan hakuun opetetut kuukkelit istuivat odottamassa. Nämä linnut olivat lisäksi kesyimpiä, helpoimmin kiinni otettavissa.
Rengastin ensimmäisenä keväänä Ylläksellä 50 kuukkelia.  Yllästunturi osuu kolmen kunnan rajalle,  Kolari, Kittilä ja Muonio.  Nämä muodostavat  varsinaisen tutkimusalueen.

1417 kuukkelia

Vuoden 2015 alkaessa on rengastettuna 1417 kuukkelia,  joista tutkimusalueella  1378 yksilöä, muualla Lapissa 39 lintua (lähinnä Rovaniemellä ).

Jokaisella  kuukkelilla on vasemmassa jalassaan Helsingin Eläinmuseon Rengastustoimiston alumiininen numeroitu rengas. Oikeassa jalassa on keltainen ns. lukurengas,  jossa musta kirjain-numero-yhdistelmä on helposti kiikarilla tai valokuvasta luettavissa.

3000 lukukertaa

Rengastamani kuukkeli on tähän mennessä  luettu noin 3000 kertaa.  Kuolleina kuukkeleita ei juuri maastosta löydetä. Vain kaksi tapausta on ilmoitettu vuosien mittaan, toinen oli mennyt hiirenloukkuun mökin verannalla Kukasjärvellä.

Lukuhavainnot keskittyvät samoille paikoille ja yksilöille pysyvimmillä ruokintapaikoilla. Samoja lintuja on tavattu kymmeniä kertoja. Omia kontrolleja on kertynyt 2630 ,  muiden lukemia on noin 300 kertaa. Muutamat Ylläksen vakiokävijät ovat ottaneet harrastuksekseen lukea tai kuvata kuukkelien renkaita.

 Uutta tietoa

Kertyneen aineiston laajuus mahdollistaa melko luotettavien johtopäätösten teon kuukkelien elämästä.
Monia virheellisiä tulkintoja näkee esitettävän satunnaisissa kuukkelihavainnoissa. Myös kuukkelien suhteesta muihin metsän asukkaisiin olen saanut vähän aavistusta parempaa tietoa.

Esimerkki:  Viiden kuukkelin seurue liikeellä syksyllä. Emot ja kolme poikasta? Ei. Ei koskaan.

Tutkimuksen tulokset

Tavoitteeni on vuoden 2015 aikana tässä blogissa  esittää vähitellen kaikki kertynyt tieto.  Foorumi tuntuu sopivalta, koska aineistoa on liian paljon yksittäisessä artikkelissa missään lehdessä julkaistavaksi. Toisaalta kaiken tietämykseni esiin tuonti tarkoittaa  melkoista rönsyilyä aiheen sisällä, mikä sopii blogeihin jaettavaksi.

kuukkelitutkimus.blogspot

Julkaisujen aikataulua en vielä tiedä.  Sillä ei liene merkitystä, koska mennee pitkä aika, ennen kuin kukaan näitä tekstejä löytää.  Joku asiasta kiinnostunut  toivottavasti ilokseen näihin joskus osuu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti