lauantai 27. joulukuuta 2014

Kuukkelin ravinto

Kuukkeli on muiden varislintujen tapaan kaikkiruokainen. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki kelpaa ja milloin vain. Mieluisin syötävä maistellaan ensin ja kuljetetaan kätköön.  Ruuan varastointia kuukkelit tekevät ympäri vuoden, aina kun ravintoa on ylimäärin tarjolla.

Varaston teko

Kuukkeli liimaa syljellään sopivan kokoiseksi pyörittämänsä palan korkealle puuhun oksan kärkeen. Kiinnitys tapahtuu useimmiten selällään alaspäin roikkuen, jolloin kätkö syntyy oksan alapinnalle. Oksan kärki (männyn tai kuusen) on niin hento ja taipuisa, ettei isommilla linnuilla ole mitään mahdollisuutta tyhjentää varastoa. Lähinnä muut varislinnut ovat ruokakätköistä kiinnostuneita, mutta joutuvat seuraamaan neuvottomina lopputulosta.

Kuukkelit puronvarressa

Huhtikuussa viimeistään alkaa kuukkelin nälkä helpottaa. Kaikki vanhat varastot ovat vapautuneet lumen ja jään sisältä. Tuhannet kätköt jäävät käyttämättä, koska  äkkiä luonto herää tarjoamaan tuoretta ravintoa. Hyönteisiä alkaa liikkua puissa ja hangen pinnalla.

Pienet purot vapautuvat ja niiden varsilla elämä vilkastuu. Varhaisimmat surviaissääskien lajit nousevat hangelle, tiaisten ja kuukkelien juhlat alkavat.

Maa vapautuu lumipeitteestä vasta toukokuun puoliväliin mennessä. Ruokavalio monipuolistuu silloin nopeasti kohti kesän yltäkylläisyyttä. Madot, toukat ja kaikenlaiset hyönteiset ovat  pesivien lintujen perusravintoa.

Linnunpoikaset

Kuukkeli ei poikkea muista varislinnuista mieltymyksessään ryöstää pikkulintujen pesiä. Yleisimmät lajit ovat luonnollisesti kohteina. Järripeipon ja kuukkelin riitaa olen päässyt todistamaan useimmin. Kerran näin kuukkelin (XJ7 Jauhojärvellä) pyydystävän vihervarpusen lentopoikasen.

Marjat ja sienet

Kaikki kuukkelit syövät mustikoita ja juolukoita. Soiden marjoja en ole nähnyt käytettävän. Ehkä hillat ja karpalot kelpaisivat, ellei samaan aikaan olisi parempia marjoja tarjolla. Syöhän kuukkeli talvella jopa pihlajanmarjoja, joskin hyvin harvoin.  Puolukkaa on runsaasti metsän aukeilla, missä kuukkelit liikkuvat, mutta näyttävät siellä keräävän varpujen seasta pieneliöitä.

Sieniä kuukkelit varastoivat jonkin verran, mutta eivät niistä ole järin innostuneita. Jopa kuiva leipä tarjottuna saa ne heti unohtamaan sienet.  Joskus olen kokeillut ripustaa sieniä rasvaruokinnan verkkoon. Jäävät syömättä, vaikka rasva olisi loppunut.

Hunaja

Äkäslompolon Niliojalla 5.10.2014 ihmettelin, miksi en saa viheltämällä kuukkeleita paikalle polun varteen, kuten aina ennen. Tavoitin ne sitten touhukkaina läheiseltä suolta.  Neljä kuukkelia oli löytänyt ketun auki kaivaman ampiaispesän maasta. Tyhjensivät kennoja hunajasta. Tällä kertaa niiden pyynti ja kontrollien luku ei onnistunut kuin hunajalla, makkara ei kelvannut. Kyseessä oli H91 (+5kv naaras) ja UV3 (3kv koiras) jälkikasvuineen. Lyhenne kv tarkoittaa kalenterivuotta.

Kuukkelit ruokinnalla

Mökkini ruokinnalla olen 15 vuoden aikana testannut kuukkelin mieltymyksiä. Ruoka haetaan seuravassa järjestyksessä:

-raaka liha
-kypsä liha, lihatuotteet
-makkarat
-maksalaatikko
-spagetti , jauhelihakastike ensin
-juustot
-puurot viljasta
-pulla
-rasva, tali
-kypsä riisi, riisipuuro
-pähkinät ja rusinat
-keitetty peruna
-ruisleipä

Ei kelpaa

-auringonkukan siemenet (paitsi kuorittuna jkv)
-porkkanalaatikko
-kauranjyvät

Haaskat

Kuten listaykkönen edellä paljastaa, käyvät kuukkelit hanakasti syömässä haaskoja. Tutkimuksen alkuaikoina vielä porojen teurasjätteitä jätettiin maastoon. Ne olivat takuuvarmoja kuukkelipaikkoja alkutalvella, kunnes paksu lumi peitti maan.
Teillä auton alle jääneet linnut ja jänikset  korjataan nopeasti pois muiden varislintujen toimesta, mutta toisinaan myös kuukkeli ehtii apajalle.

Rekikoirat

Muonion puolella Peurakaltion kämpällä hyöri 16.2.2013 kahdeksan kuukkelia. Paikalla oli silloin rekikoirien tukikohta. Niitä oli ruokittu hangelle kuivamuonalla.  Kuukkelit olivat niin tykästyneet koirien ruokaan, ettei tarjottu makkara kiinnostanut. Pyynti onnistui vasta keräämällä keko kuivamuonaa houkuttimeksi.

Kuukkelit ja suola

Yleissääntö on, ettei linnuille pitäisi tarjota suolaista ruokaa. Kuukkelin kohdalla en ole osannut suolaa varoa jouluna 2007 sattuneen tapauksen jälkeen: Kallontien varressa eräässä taloudessa oli joulun jälkeen laitettu loput harmaasuolatusta kinkusta kuukkeleille. Kuukkelit olivat hetkessä puhdistaneet suolan kyllästämän ihran kinkun pohjanahasta. Arvelin lintujen kuolleen. Mutta ei:  kuukkeliperheen elämä jatkui ennallaan koko kevään 2008.

Tähän tapaukseen peilaten en näe haittaa kerran vuodessa kuukkelille pyyntitilanteessa tarjoamastani makkarasta, sen suolasta.  En varsinkaan, kun talvet turistien tarjoamalla makkaradieetillä juhlivat kuukkelit (P73 ja V07) Kesängin Keitaalla ovat tutkimuksen vanhimmiksi eläneiden joukossa. Ja tuottavat poikasia parhaasta päästä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti