lauantai 2. huhtikuuta 2016

Kesängin Keitaalla ennätyksiä

Vuosi sitten raportoin Ylläksen seudun merkittävimmistä kuukkelikertymistä. Historiallisesti paras paikka, Äkäslompolon Kesänkijärven itäpää, Kesängin Keidas (latukahvilan nimi) näytti silloin hiipuvalta. Paikalla oli keväällä 2015 vain seitsemän kuukkelia. Aikaisempina vuosina kahvilan pihassa on usein saanut päivän aikana lukea 15 eri yksilön renkaat.
Kesängin taika pitää taas! Keitaalla ja sen viereisellä laavulla sain lukea 28.3.2016 ja 30.3.2016 peräti 19 eri kuukkelia. Linnut olivat molempina päivinä tasan samoja.

Vanhoja lintuja

Yli 10 vuotta vanhat linnut ovat tutkimuksen myötä osoittautuneet harvinaisiksi. Ennen näitä päiviä tiesin sellaisia vain puolenkymmentä. Nyt niitä löytyi samalta istumalta kuusi. Moni on ollut kateissa vuosia, yksi jopa 10 vuotta ja viisi päivää!
Tai ehkä olen senkin vilaukselta pari kertaa nähnyt, mutta en ole tunnistanut. Olin näet rengastanut kuukkelin pelkällä alumiinirenkaalla heti tutkimuksen alkupäivinä, jolloin en vielä ollut saanut keltaisia lukurenkaita. Sittemmin parissa kohtaamisessa lintu on ollut niin arka, etten ole saanut sitä uudelleen kiinni. Käytöksensä ja vasemman nilkan B-renkaan perusteella olen ollut tietoinen linnun olemassaolosta.

Vanhus B-131973

Kuukkeli sai renkaan 25.3.2006. Se oli silloin jo vanha lintu, joten todellinen ikä ei ole tiedossa. Kokomittausten mukaan se on koiras. Vanhuuttaan lintu on saanut erikoistuntomerkin, jolla se erottui kaukaa 19 kuukkelin joukosta: silmien ympärillä on hyöhenyksessä harmaanvalkoiset renkaat. Samanlaista en ole koskaan ennen nähnyt, vaikka kädessäni on käynyt lähes 1700 kuukkelia. Ei ole tiedossa, voisiko  myös naaraskuukkeli kehittää seniilit renkaat silmilleen, jos ikivanhaksi elää.
B-131973 LENNOSSA. HUOMAA VALKOINEN SILMÄRENGAS.  KUVA JUHA MÄLKÖNEN.

Vanhus haki vain kerran makkaranpalan kädestä 28.3. ja häipyi sitten loppupäiväksi. Myös 30.3. lintu kävi muita harvemmin ruokinnalla. Haavin alta maasta se ei suostunut ruokaa hakemaan. Muisto 10 vuoden takaa? Mutta kädelle se laskeutui sekunniksi noutoruokaa napatakseen. Ja joutui poimituksi mittauksia ja ennen kaikkea B-renkaansa lukua varten. Lisäsin oikeaan nilkkaan lukurenkaan F6R varmuuden vuoksi, vaikka linnulla on ainutlaatuinen värituntomerkki omasta takaa.
IKIVANHA VALKOSILMÄ SAI LUKURENKAAN.   KUVA JUHA MÄLKÖNEN.

Vanha pariskunta

Keitaalla touhusi edelleen kuukkelipari P73 + V07. Naaras P73 on syntynyt vuonna 2006, iältään 11 kalenterivuotta (kv) siis. Koiras V07 on tätä vanhempi (+11kv), se oli vanha jo rengastettassa v.2006.
P73 on yhä herkkä vihellykselleni, se lentää metsästä suoraan kädelle, vaikka paikalla ei näyttäisi olevan yhtään lintua.  Kesy on myös V07, sen tunnistaa Kesängin Keitaalla siitä, että se on paikan ainoa kuukkeli, jonka keltainen rengas on vasemmassa jalassa (muilla oikeassa).

Kolme muuta vanhaa

Yllättäen paikalla oli vuosien tauon jälkeen taas P82 (B-132305),  naaras +11kv. Se on rengastettu vanhana lintuna samalla paikalla, todellinen ikä on tuntematon.
Naaraskuukkeli Z35 (A-692134) on rengastettu myös vanhana Kesänginlehdossa 2 km päässä, ikä +10kv. Ylläksen Varkaankurusta- samoin 2 km matkan takaa- on lähtöisin koiraskuukkeli V05 (A-692157), se on syntynyt ja rengastettu v.2007, ikä 10kv.

Nuoremmat 13 kuukkelia

H95 ja PX1 (+7kv ikäisiä)
VV4 ja VH2 (6kv ikäisiä)
UP1 (5kv)
A1R, A3R, A8V ja A5N (3kv ikäisiä eli vuonna 2014 syntyneitä)
F7P (+2kv)
F8N, F3R ja F4R (2kv ikäisiä eli vuonna 2015 syntyneitä)

Pitkän iän salaisuus?

Miksi juuri Kesängin Keitaalta löytyvät vanhimmat kuukkelit? Mielestäni syy löytyy ruokavaliosta. Makkarasta. Paikalla on pitkät perinteet turistien harjoittamasta ruokinnasta talviaikaan.
Luonnonolot ovat talvisin ankarat kuukkeleille, jotka joutuvat sinnittelemään syksyllä tekemiensä kätköjen turvin. Ruoka puiden oksistossa on jäistä ja usein lumen alla tavoittamattomissa.
Ihmisten ruokaan turvautuvat kuukkelit näyttävät elävän pidempään. Kuukkeli sietää makkaraa toisin kuin ihminen. Sen fysiologia ei tunne ylipainoa, kolesteroliongelmaa eikä suolan aiheuttamaa verenpaineen nousua.
Kuukkelin paino pysyy ihmeellisen vakiona muutaman gramman haarukassa, vaikka se hakisi tulilta puoli kiloa makkaraa päivässä. Lähes kaikki ruoka kannetaan kätköön. Kevättalvella tehdyt suuret varastot Kesängin Keitaalla jäänevät pääosin  hyödyntämättä emojen siirtyessä pesimään 1-3 kilometrin päähän.KOIRAS  +7kv PX1 ATERIOI.    KUVA JUHA MÄLKÖNEN.

1 kommentti:

  1. Ilokseni näihin teksteihin osuin. Moni asia varmistui kuukkelin elämästä, ruokinnalla sitä seuranneelle. Asiatekstiä, sopivasti kevennettynä!

    VastaaPoista