keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Hiiripöllö vaeltaa kauas

   Kallosta Siperiaan

Vuoden 2015 toukokuussa laitoin 156 hiiripöllönpoikaselle renkaan nilkkaan siinä toivossa, että niistä joku löytyisi myöhemmin. Lajista on kertynyt toistaiseksi niukasti merkittäviä rengaslöytöjä. Pöllöjen vaellusten koko kuva on kirkastumatta.
Kolarin Ylläslompolossa varttuneesta katraasta yksi poikanen tavattiin kuolleena 28 vrk kuluttua rengastuksesta läheltä pesäpaikkaa. Tämä tieto ei mitenkään sykähdyttänyt eikä sitä Rengastustoimisto luokittele ns. mielenkiintoisiin löytöihin.
Toimiston saama toinen ilmoitus olikin sitten erikoinen: Venäjän Omskin alueella on 26.10.2015 ammuttu hiiripöllö, jolla on rengas HH 06751. Rengastin sen pesäpoikasena Kittilän Kallossa 27.5.2015.
Matkaa löytöpaikalle linnuntietä tuli 2720 km kaakkoon. Tämän matkan poikanen lensi viiden kuukauden aikana. Omskin alue rajoittuu Kazakstaniin, joten  kauas etelään pöllö päätyi.

Eteläisin suomalainen hiiripöllö

Hiiripöllöjen toistaiseksi tunnetut vaellukset ovat olleet hyvin länsi-itä-suuntaisia. Koskaan yhtään rengaspöllöä ei ole tavattu Tanskasta eikä Etelä-Ruotsistakaan. Suomen Rengastusatlas II-kirjan mukaan vain 18 meillä rengastettua hiiripöllöä on tavattu ulkomailla, näistä kahdeksan Norjassa, seitsemän Ruotsissa ja kolme Venäjällä.  Eteläisin Norjassa tavattu ennätys-hiiripöllö on ollut 58. leveyspiirillä. Nyt Kallosta kaakkoon vaeltanut siperialaistunut hiiripöllö löytyi 57. leveyspiiriltä. Koko Kallo meni sekaisin.

Matkaennätys

Hiiripöllöjen taipumus vaeltaa kauas Siperiaan on ollut ennestään tiedossa. Vuoden 1978 rengastukset nimittäin tuottivat kaksi löytöä kaukaa idästä. Ennätys on ja pysyi Kalevi Tunturin Kuivaniemellä merkkaamalla hiiripöllöllä. Se vaelsi suoraan itään 2795 km Ob-joen varrelle Länsi-Siperiaan. Kallolainen hävisi  tälle nyt matkassa vaivaiset 75 km. Kolmas Siperiaan mennyt pöllö oli kulkenut 2659 km.

Ennätyspöllön lapsuus

Renkaan HH 06751 saanut hiiripöllö kuoriutui Kallo-Kaukonen maantien varrella Korkeantörmänmaassa toukokuussa. Pesä oli lajille varta vasten asetetussa pöntössä viiden metrin korkeudella kelon kyljessä.
Hautovan naaraan rengastin jo 26.4.2015. Kuukautta myöhemmin pöntössä oli kahdeksan poikasta. HH 06751 oli sisaruksista keskimmäisiä, se painoi 180 grammaa. Poikueesta löytyi neljä isompaakin. Nuorin poikasista oli vielä liian pieni merkattavaksi, rengas olisi luistanut pois nilkasta. Päätin käydä pöntöllä uudestaan sen takia 10 päivän kuluttua.

Sattumalta selvinneet

Kesäkuun alussa Kittilässä riehui myrsky. Jo maantieltä huomasin, että pesäpuu oli kaatunut, tyvestä laho kelo ei ollut kestänyt tuulen voimaa. Pönttö oli litistynyt rungon ja maan väliin siten, ettei sinne ollut kulkuaukkoa näkyvissä. Emot olivat paikalla syöksyilemässä silmiäni tavoitellen, joten saattoi arvata, että ainakin osa poikasista oli selvinnyt maastoon piiloon ennen puun kaatumista. Pöntöstä löytyi sitten vain yksi kuollut poikanen, juuri se renkaaton nuorimmainen. Oletettavasti kaikki seitsemän muuta olivat elossa.
Jos pöllöemo olisi muninut hiukan myöhemmin tai myrsky olisi tullut viikkoa aikaisemmin, lopputulos olisi ollut murheellinen. Eikä Siperiassa olisi ammuttu pöllöä, jolla on rengas.

Kuukkelit huokailevat helpotuksesta

Ylläksellä huokuu helpotus  ja hangen alta kuuluu pauketta. Myyräkannat ne siellä vain romahtelevat.
Toistaiseksi ensilumilla näkyy vielä merkit myyrärunsaudesta, mutta siitä huolimatta hiiripöllöjen vaisto on saanut ne vaeltamaan kauas pois. Muutamia pöllöjä näkee vielä siellä täällä, mutta niitä ei ole satamäärin, kuten kesällä isojen poikueiden levittäydyttyä maastoon pesäkoloistaan.
Myyrien loppuessa sydäntalven hiljaisessa lintumaailmassa hiiripöllöjen ruokalistalle joutuu kuukkeli. Muutamien pöllöjen saalistuksen ne kyllä kestävät. Toisin olisi, ellei pöllöihin olisi rakentunut viettiä vaeltaa.

Käsivarressa pöllöruuhka

Kaikki hiiripöllöt eivät vaella itään, länsi tai pohjoinen kelpaa yhtä hyvin. Autoileva seurue laski 23.11.2015 Kilpisjärventien varrella 17 hiiripöllöä (tiira.fi). Lisäksi muutamia päiviä aikaisemmin he olivat nähneet kuusi lintua eri paikoissa. Mistä nämä pöllöt lienevät tulleet? Ne tuskin ovat alueella syntyneitä. Kuukkelin kannalta Enontekiön hiiripöllöt ovat oikeassa paikassa. Käsivarressa kuukkeli on harvinaisuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti